قوانین ایمنی کار در کارخانه و حفظ سلامت کارگران هنگام کار با تجهیزات

همان‌طور که می­دانیم اغلب کارخانه‌های تولیدی به عنوان محیط‌های شغلی با ریسک بالا در نظر گرفته می‌شوند. اما اگر کارخانه برنامه ایمنی کار مناسبی داشته باشد دیگر یک محیط پر خطر نخواهد بود.

تدوین یک برنامه ایمنی برای یک کارخانه مانند ایجاد قوانین ایمنی برای سایر مشاغل، کار چندان سختی نیست. درواقع، موفقیت هر برنامه ایمنی به نظارت دقیق کارفرما در آن شرکت یا کارخانه بستگی دارد. فرهنگ توجه به نکات ایمنی نشانه حرفه‌ای بودن یک مدیر ارشد در محیط کار است.

داشتن یک برنامه ایمنی قوی در یک کارخانه خسارات ناشی از خطرات و حوادث در تجهیزات و افراد را کاهش می‌دهد که این خود به ارتقای کیفیت تولید و موفقیت کارخانه کمک می‌کند. بنابراین، کارفرمایانی که به دنبال گسترش کار و تولیدات خود هستند، در قدم اول می‌بایست ایمنی محیط کار را مورد توجه قرار دهند. در ادامه با مواردی که در جهت تأمین ایمنی محیط کار در یک کارخانه، ضروری است می‌پردازیم.

آموزش کارگران توسط یک کارشناس ایمنی کار

قبل از هر چیز، آموزش و آماده‌سازی کارگران برای دریافت یک پست شغلی لازم و ضروری است. بنابراین، در هنگام شروع کار در یک کارخانه، می‌بایست کلیه کارگرانی که نیاز به آموزش OSHA دارند این دوره‌های آموزشی را به پایان برسانند.

کارشناس ایمنی کار باید در صورت لزوم به صورت منظم کلاس‌های آموزش ایمنی سالانه برای همه کارگران برگزار کند. می‌بایست به کارگران مسیرهای خروج اضطراری از کارخانه در مواقع بروز خطر نشان داده شود. همچنین باید نحوه خاموش کردن سریع ماشین‌آلات در شرایط حساس و طریقه استفاده از کپسول‌ها و شیلنگ‌های آتش‌نشانی را آموزش داد.

شناسایی خطرات احتمالی و رفع آن‌ها

کارشناس ایمنی وظیفه دارد از محیط کارخانه به طور مکرر بازرسی کند تا خطرات احتمالی که پیش روی کارگران است را شناسایی و جهت رفع و اصلاح آن‌ها اقدام نماید. بنابراین یکی از مهم‌ترین اقداماتی که در جهت ارتقای ایمنی کار در محیط کارخانه صورت می‌گیرد رفع زمینه­ ایجاد خطرهای غیرضروری در محیط کارخانه است.

درواقع ایمن نگه داشتن کارگران به حفظ امنیت منافع کارخانه و اعتبار تجاری آن نیز کمک می‌کند. همچنین وقوع صدمات بیش‌ازحد سبب کاهش بازده کار شده چراکه اگر کارگران نگران ایمنی خود باشند، نمی‌توانند از همه توان و ظرفیت خود در محیط کار استفاده کنند.

بنابراین حفظ سلامتی و ایمنی کارگران در محیط کار درواقع سرمایه‌گذاری مضاعف در تجارت است که سبب بازدهی بیشتر تولید می‌شود. باید در مناطق حساس علائم هشدار نصب شود و به کارگران دستور داده شود در لحظه ورود به این اماکن از تجهیزات ایمنی لازم همچون پوشش مناسب، کلاه ایمنی، دستکش، عینک و گوش‌گیر و… استفاده کنند.

دستورالعمل­های ایمنی کار در محیط کارخانه

اما دستورالعمل‌هایی که می‌توان در برنامه ایمنی کار یک کارخانه تدوین کرد به‌طورکلی شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. دستورالعمل­های مربوط به ایمنی کارگران

_ کلیه کارکنان هنگام کار در محل کار خود از تجهیزات ایمنی همچون عینک ایمنی، لباس کار مخصوص، پیشبند، کلاه ایمنی، دستکش و … استفاده کنند.

_ منع پوشش لباس‌های گشاد یا استفاده از جواهرات برای کارگرانی که در اطراف ماشین‌آلات متحرک کار می‌کنند.

_ همه کارگرانی که در اطراف ماشین‌آلات در حال کار هستند باید موهای خود را کوتاه نگه دارند یا موهای بلندشان را ببندند.

_ کارگرانی که آموزش‌های لازم جهت کار با تجهیزات خاص و پیچیده را ندیده‌اند از کار با چنین ماشین‌آلاتی منع شوند.

_ وظایف کار هر شخص به درستی به او تفهیم شده باشد.

_ هر کسی که تحت تأثیر مواد مخدر یا الکل باشد فوراً از کار در کارخانه منع شود.

_ کارشناس ایمنی کار کارخانه باید در هر رده شغلی تجزیه‌وتحلیل لازم پیرامون وجود خطرات احتمالی را داشته و آموزش‌های لازم در شناساندن این خطرات و روش‌های رفع آن‌ها به کارگران را ارائه نمایند.

  1. دستورالعمل­های مربوط به محیط کار

_ کلیه ابزارهایی که مورد استفاده قرار می‌گیرند به‌جای اولیه خود بازگردند و در محیط رها نشوند.

_ کلیه تجهیزات، ابزار و ماشین‌آلات تمیز و سالم نگه داشته شوند و در صورت بروز هرگونه نقص بلافاصله به واحد تعمیر و نگهداری گزارش داده شود.

_ کتابچه راهنمای دستورالعمل استفاده از ماشین‌آلات باید به‌راحتی در دسترس همگان باشد.

_ تمام تجهیزات و ماشین‌آلات باید در صورت عدم استفاده خاموش شوند.

_ ضروری است تمام پرس‌ها و ماشین‌آلات به دو دسته مجهز باشند تا انگشتان و دست‌ها از قسمت متحرک و پر خطر دور شوند.

_ هر پست شغلی باید دارای یک چک‌لیست ایمنی  باشد تا کارگر از طریق آن بتواند بررسی‌های لازم جهت کسب اطمینان از ایمنی کار را داشته باشد.

_ تمام ماشین‌آلات مجهز به محافظ‌های ایمنی باشد.

_ تمام قسمت‌های مختلف محیط کار باید از تهویه مناسب برخوردار باشد.

_ محیط کارخانه تمیز و منظم نگه داشته شود.

وجود یک برنامه ایمنی کار قوی سبب افزایش سود بهره‌وری می‌شود

دکتر ربکا شافر، رئیس موسسه آماکس و متخصص در زمینه امور جبران خسارت کارگران معتقد است همکاری با کارفرمایان برای ارتقای ایمنی  در محیط، ایجاد یک نفع دو سویه برای کارگران و کارفرمایان است.

او بر این باور است با کاهش هزینه‌های جبران خسارت کارگران در نتیجه پیاده‌سازی قوانین ایمنی در محیط کار، علاوه بر حفظ سلامت کارگران مشغول به کار، سود بهره­وری کارخانه افزایش می‌یابد و هزینه‌های جانبی کمتری بر درامد خالص تولید تحمیل می‌شود.

همچنین با ایجاد امنیت شغلی کارگران در محیط کار، مدیریت آن کارخانه کمتر مورد هجمه‌های اجتماعی و انجمن‌های حفظ حقوق کارگران قرار گرفته و در نتیجه این حسن اعتبار در نام برند تولیدات یک کارخانه می‌تواند در روند فروش بهتر محصولات و افزایش سود بهره‌وری نیز مؤثر باشد.

هنگامی که یک کارگر در محیط کار خود در امینت کامل باشد با روحیه و نشاط بیشتری به کار خود ادامه می‌دهد در نتیجه بازده کاری بهتری خواهد داشت. به‌طورکلی می‌توان گفت افزایش ایمنی در محیط کار یک اصل مهم و ضروری برای ارتقا و پیشرفت یک برند در بازار رقابت است.